10 tips om de zomervakantie met kinderen door te komen

Er zijn kinderen die je de hele dag niet ziet. Kinderen die ’s morgens naar buiten gaan of zichzelf de hele dag binnen vermaken. Kinderen die je bijna moet losrukken uit hun spel omdat ze nu toch echt even wat moeten drinken en eten. Bij ons gaat dat anders…  En om me heen hoor ik meer ouders.

Het is heerlijk om vakantie te hebben, geen tijden, school, sport of clubjes waar je rekening mee moet houden. Toch is de wegvallende structuur en ritmes niet voor alle kinderen fijn. Aangezien de meeste gezinnen niet 6 weken lang op vakantie zijn, blijven er ook weken thuis over.

De hele dag “mam, ma-ham”, onderlinge ruzies of irritaties, discussies over hoe lang ze op een schermpje mogen, of ze tv mogen kijken, dat ze zich vervelen en niet weten wat ze moeten doen.
Hoe komen we deze weken een beetje gezellig door zodat we straks ook weer uitgerust het nieuwe schooljaar kunnen beginnen?

 1. Accepteer dat de eerste week voor iedereen wennen is.
  Iedereen moet zijn draai vinden in het niet meer hoeven en moeten. Vervelen hoort daar soms bij en zorgt dat het drukke jaar verwerkt kan worden. Vanuit verveling ontstaan soms de leukste ideeën.
 2. Betrek je kind in de vakantieplannen.
  Wat willen jullie met elkaar doen? Wat zou je kind leuk vinden en hoe gaan jullie dit vorm geven. Stimuleer initiatieven en daag ze uit met ideeën te komen. Zo wordt een fijne vakantie een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
 3. Houd de slaapbehoefte van je kind in de gaten.
  Sommige kinderen kunnen goed tegen weinig slaap anderen worden heel vervelend van slaaptekort. In de vakantie zijn we vaak makkelijker en minder streng op de bedtijden. Toch is het voor sommige kinderen erg belangrijk op tijd naar bed te gaan om overdag gezellig te kunnen functioneren.
 4. Zorg voor structuur.
  Dit kan je doen door plannen te maken en af te spreken hoe de dag wordt ingedeeld, wanneer, wat en hoe lang spelen. Zorg voor vaste momenten van ontbijt, lunch en avondeten. Dit zorgt voor structuur en dat is voor iedereen prettig. Gebruik eventueel de picto’s om het ook visueel inzichtelijk te maken.
 5. Vakantie is ook een periode om je kind vrijheden te gunnen. Bespreek samen waar je de teugels wat kan laten vieren. Dit vergroot de zelfstandigheid van je kind en het oefenen met verantwoordelijkheid. Dit geeft je kind zelfvertrouwen. Als ouder geeft het je de mogelijkheid te oefenen met loslaten.
 6. Laat kinderen zelf spelen.
  Kinderen moeten ook zonder hulp of vermaak van een volwassenen kunnen spelen. Van elk kind mag je verwachten dat het periodes zelf speelt. Als je kind dit moeilijk vindt kun je de tijd langzaam opbouwen. Afhankelijk van de leeftijd kun je daar afspraken over maken dat ze zelf spelen zonder jou te storen. Voor een jong kind is dat bijvoorbeeld een half uur en voor een ouder kind een uur. Vaak werkt het goed hier een beloning tegenover te stellen. Bijvoorbeeld door na een half uur / uur, als je kind goed gespeeld heeft, samen een activiteit te doen zoals een spelletje, voorlezen, koekjes bakken of iets anders leuks om samen te doen. Het gebruik van de Time4you-klok kan hier een handig hulpmiddel bij zijn om de tijd inzichtelijk te maken.
 7. Schermtijd.
  Het is heerlijk om op een vrije dag wat makkelijker te zijn en je kind wat langer tv te laten kijken of op een tablet te laten. Toch is het goed om hier afspraken over te maken en dit niet elke dag onbeperkt toe te staan. De creativiteit om zelf in een spel te komen wordt anders niet geprikkeld. Een filmpje kijken ’s middags kan dan een beloning zijn van goed spelen in de ochtend.
 8. Onderneem leuke dingen.
  Een kind geniet enorm van uitstapjes met jou samen. Dit hoeft geen pretpark of iets te zijn wat veel geld kost. Een stukje fietsen, naar het bos of leuke boeken uitzoeken bij de bieb. Samen bedenken wat je gaat eten, een lijstje maken en boodschappen daarvoor doen en samen koken is vaak al een leuke activiteit. Maar ook spelletjes spelen vinden de meeste kinderen leuk.
 9. Geniet van elkaar.
  In de vakantie maak je meer tijd met elkaar door. Hierdoor ga je soms anders naar je kind kijken. Neem de tijd en verdiep je in wat je kind leuk vindt, welke muziek vindt je kind leuk en luister er samen naar. Waar gaat het boek over? Welk computerspel of spel op de tablet vindt hij of zij helemaal te gek. Ook al interesseert het je misschien niet zo veel, probeer toch het geduld en de interesse op te brengen. Ze zullen het geweldig vinden om dit met jou te delen. Het verstevigt de band en je leert je kind beter kennen.
 10. Zorg goed voor jezelf!
  In de vakantie moet je veel beschikbaar zijn voor je kinderen. Terwijl je misschien zelf ook vakantie hebt. Op de momenten dat je kind even zelf speelt (zonder jou te storen) kan jij een boek lezen of iets voor jezelf doen. Maar een avondje weg met je partner of met vrienden of vriendinnen is ook heerlijk om aan je eigen rust te komen. Door ruimte voor je zelf te creëren zal je meer energie hebben, lekkerder in je vel zitten en een leukere ouder zijn.

Ik wens jullie een fijne en ontspannen vakantie!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *