De kinderen thuis, hoe doen we dat?

In deze vervelende tijd gaan onze gedachten uit naar iedereen die ernstig ziek is of die in zijn netwerk iemand kent die ziek is. Het is goed dat dit nare virus en de verspreiding zoveel mogelijk wordt ingeperkt. De keuze om zoveel mogelijk te sluiten is begrijpelijk en nodig. Maar het brengt ook andere zorgen met zich mee, bijvoorbeeld hoe gaan gezinnen dit de komende weken doen met hun kinderen thuis.
Er zijn kinderen die zichzelf de hele dag kunnen vermaken. Kinderen die je bijna moet losrukken uit hun spel omdat ze nu toch echt even wat moeten drinken en eten. Maar niet alle kinderen hebben dat. Nu de komende tijd alle kinderen thuis zijn zal het voor sommige ouders echt een uitdaging worden. Hoe kom je de dag zo goed mogelijk door? De wegvallende structuur en ritmes zijn niet voor alle kinderen fijn.
Hoe komen we deze weken een beetje gezellig en goed door en wat kan je daar zelf als ouder aan doen?

  1. Accepteer dat de eerste dagen voor iedereen wennen is.
    Iedereen moet zijn draai vinden in deze nieuwe situatie. Geef je kinderen de ruimte eraan te wennen maar geef vooral ook jezelf de ruimte en tijd om te wennen in deze nieuwe situatie en te bedenken hoe je dit thuis wil gaan organiseren. Hopelijk worden we allemaal elke de dag er iets handiger in. En als de kinderen zich vervelen? Dat hoort er soms bij en vanuit verveling ontstaan soms de leukste ideeën.
  2. Betrek je kind in de plannen om de dagstructuur te bedenken.
    Hoe willen jullie dit de komende tijd gaan doen als gezin? Welke ideeën zijn er en welke afspraken zijn er dan belangrijk? Wat zou je kind leuk vinden en hoe gaan jullie dit vorm geven. Stimuleer initiatieven en daag ze uit met ideeën te komen. Zo wordt de thuisblijfperiode een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Moet je ook nog thuis werken dan is dat bijna onmogelijke opdracht. Maar door de kinderen te betrekken in het plan van de dag, ze uit te leggen dat je dingen voor je werk moet doen, wat je dan van ze verwacht en wat je daarna samen gaat doen kom je misschien een heel eind. Maar ja, het zal een uitdaging worden. Vind ik ook.
  3. Houd de slaapbehoefte van je kind in de gaten.
    Sommige kinderen kunnen goed tegen weinig slaap anderen worden heel vervelend van slaaptekort. Als het schoolritme wegvalt zijn we vaak ook makkelijker en minder streng op de bedtijden. Toch is het voor sommige kinderen erg belangrijk op tijd naar bed te gaan om overdag gezellig te kunnen functioneren.
  4. Zorg voor structuur.
    Dit kan je doen door een planning te maken en af te spreken hoe de dag wordt ingedeeld, wanneer, wat en hoe lang. De meeste scholen is het al gelukt om een vorm van thuisonderwijs in te zetten. Dit kan je in de planning meenemen. Op internet zijn ook allerlei werkbladen en werkboekjes te vinden die je uit kan printen. Zorg voor vaste momenten van ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten. Dit zorgt voor structuur en dat is voor iedereen prettig. Gebruik eventueel de picto’s om de planning ook visueel inzichtelijk te maken of de dagritmekaarten. De Time-4-you-klok kan helpen om de afspraken in de tijd inzichtelijk te maken. Voorspelbaarheid en duidelijkheid zorgen voor veiligheid.
  5. Laat kinderen zelf spelen.
    Kinderen moeten ook zonder hulp of vermaak van een volwassenen kunnen spelen. Van elk kind mag je verwachten dat het periodes zelf speelt. Als je kind dit moeilijk vindt kun je de tijd langzaam opbouwen. Afhankelijk van de leeftijd kun je daar afspraken over maken dat ze zelf spelen zonder jou te storen. Voor een jong kind is dat bijvoorbeeld een half uur en voor een ouder kind een uur. Vaak werkt het goed hier een beloning tegenover te stellen. Bijvoorbeeld door na een half uur of een uur, als je kind goed gespeeld heeft, samen een activiteit te doen zoals een spelletje, voorlezen, koekjes bakken of iets anders leuks om samen te doen. Het gebruik van de Time4you-klok kan hier een handig hulpmiddel bij zijn om de tijd inzichtelijk te maken.
  6. Schermtijd.
    Het is fijn om op dit soort thuis-dagen wat makkelijker te zijn en je kind wat langer filmpjes te laten kijken of op een tablet te laten. Toch is het goed om hier afspraken over te maken en dit niet elke dag onbeperkt toe te staan. Goed om te voorkomen dat het schermgebruik een nieuw patroon of verslaving wordt wat over een tijdje weer moet worden teruggedraaid. De creativiteit om zelf tot spelen te komen wordt ook niet geprikkeld. Een filmpje kijken ’s middags kan dan een beloning zijn van goed spelen of werken in de ochtend.
  7. Doe dingen samen
    Een kind geniet enorm van dingen samen te doen met jou. Op dit moment lukt het niet om uitstapjes te maken omdat alles gesloten is. Dat vraagt iets van onze creativiteit om thuis dingen te doen. Samen bedenken wat je gaat eten en dit samen klaar maken, spelletjes doen, moeilijke puzzels leggen, knutselen, samen kleuren en voorlezen (bijvoorbeeld uit een leuk of spannend boek en elke dag een stukje verder). En lang leve internet want daar zijn zoveel leuke voorbeelden en ideeën waardoor je niet alles zelf hoeft te bedenken.
  8. Geniet van elkaar
    In de periode maak je meer tijd met elkaar door en ben je op elkaar aangewezen. Dat maakt het ook een unieke tijd. Hierdoor ga je soms anders naar je kind kijken. Neem de tijd en verdiep je in wat je kind leuk vindt, welke muziek vindt je kind leuk en luister er samen naar. Waar gaat het boek over? Welk computerspel of spel op de tablet vindt hij of zij helemaal te gek. Ook al interesseert het je misschien niet zo veel, probeer toch het geduld en de interesse op te brengen. Ze zullen het geweldig vinden om dit met jou te delen. Het verstevigt de band en je leert je kind beter kennen.
  9. Steun elkaar als ouders
    Het is niet de bedoeling dat we elkaar opzoeken maar het is wel goed om contact te houden met andere ouders via WhatsApp of telefoon. Steun elkaar, leef met elkaar mee in wat lastig is maar ook wat leuk is aan deze periode en deel je tips en ideeën met elkaar. We doen allemaal maar wat… Maar in alles wat we doen kunnen we elkaar wel op ideeën brengen, sparren en bij elkaar even ons verhaal kwijt kunnen als het lastig is. Blijf dus op afstand wel contact met elkaar houden.
  10. Zorg goed voor jezelf!!
    In deze dagen moet je veel beschikbaar zijn voor je kinderen, misschien moet je ook nog thuis dingen doen voor je werk. Op de momenten dat je kind even zelf speelt (zonder jou te storen) of even achter een schermpje zit dan kan jij even werken, een boek lezen of iets voor jezelf doen. Als je als ouders samen thuis bent overleg dan of je elkaar wat af kan wisselen. Nu het sociale leven, sporten en andere verplichtingen niet doorgaan blijft er bijvoorbeeld ’s avonds tijd over om lekker in bad te gaan, uitgebreid te douchen, te lezen of een andere hobby te doen. Kinderen uitdagen en stimuleren zich zonder jou als ouder te vermaken voor een bepaalde periode en prioriteiten stellen in je werk zal allemaal meewerken. Door ruimte voor jezelf te creëren zal je meer energie hebben, lekkerder in je vel zitten en een leukere ouder zijn.

Ik wens jullie een goede tijd toe!


Ik zal regelmatig nieuwe informatie plaatsen. Bij Nieuw!! kan je telkens zien wat er is toegevoegd. Ik hoop dat je er gebruik van maakt als je er iets aan denkt te hebben.


Kijk ook eens bij de gratis materialen die je kan downloaden, misschien heb je er thuis iets aan?


PS. In deze bijzondere tijd wil ik mijn kennis op afstand (kosteloos) beschikbaar stellen voor ouders met vragen, nu de kinderen thuis zijn. Dus heb je vragen, loop je ergens tegen aan, wil je sparren dan kan dat door een mail te sturen naar info@evatalitha.nl of een bericht te sturen naar 06-55054373. Ik denk graag met je mee!

 

6 antwoorden
  1. Jorine
    Jorine zegt:

    Wat straal je via deze pagina gewoon rust uit Eva-Talitha! Dit moet voor ouders (en leerkrachten) een opsteker zijn. Heerlijk, bedankt!!

Trackbacks & Pingbacks

  1. Eva Talitha schreef:

    […] veel ouders het combineren met thuiswerken. Tijdens de eerste lockdown heb ik al geschreven over het thuis hebben van de kinderen en over de combinatie met […]

  2. Eva Talitha schreef:

    […] de eerste lockdown heb ik al geschreven over het thuis hebben van de kinderen en over de combinatie met […]

  3. Eva Talitha schreef:

    […] De afgelopen dagen heb ik veel ouders gesproken en reacties ontvangen op het artikel ‘De kinderen thuis, hoe doen we dat?‘ Knap hoe alle ouders een nieuw ritme proberen te vinden. En ter geruststelling; in veel […]

Reacties zijn gesloten.