Time4you

‘Kom op, aankleden!’ ‘Eet eens door!’ ‘Ga je nu al weer wat anders spelen?’

Herkenbare zinnen? In de meeste gezinnen wel. Vaak heb je zelf de tijd en het ritme goed in je hoofd maar hebben de kinderen geen idee behalve dat ze op moeten schieten. Zeker als de kinderen nog geen klok kunnen kijken kan het lastig zijn om afspraken te maken hoe lang iets duurt. Kinderen kunnen de tijd nog niet goed overzien. Het kan dan helpend zijn dit inzichtelijk te maken. Je zou een wekkertje of timer kunnen zetten. Het nadeel daarvan is dat de kinderen niet kunnen zien wanneer deze afgaat, vaak worden ze alsnog overvallen door het belletje of piepje.

Door de Time4you-klok te gebruiken kunnen kinderen zien hoeveel tijd ze nog hebben of hoe lang het duurt. Ze zien dan de tijd vorderen en dat ze bijvoorbeeld op de helft zitten.

De klok kan je inzetten als hulpmiddel. Bij het ochtendritueel geeft de klok inzicht in hoelang je kind over aankleden mag doen en wanneer je klaar moet zijn. Of hoelang het ontbijt mag en kan duren.
Kinderen die moeite hebben met zichzelf vermaken of vluchtig zijn in hun spel kan je ook aanleren een bepaalde tijd hetzelfde te doen. Door de klok bijv op de roze kleur te zetten leert het kind een half uur iets te doen. Je kan dit ook opbouwen als een half uur te lang is. Dan begin je met een kwartiertje en bouw je dit op. Lukt dit een paar keer goed dan ga je over op 20 minuten (blauwe en groene tijd) en daarna naar de 30 minuten.
Ze moeten hier even aan wennen maar al snel zal je merken dat het kinderen rust en duidelijkheid geeft. Ze komen in hun spel en spelen soms nog langer dan afgesproken.

De combinatie met een beloningssysteem, zoals bijvoorbeeld de ‘ik kan het!’ kaart zal helemaal stimulerend werken. Als het lukt om binnen de tijd je aan te kleden dan mag je een duim kleuren. (klik hier voor de ‘ik kan het’ kaart)

De Time4you- klok kan je ook gebruiken om schermminuten inzichtelijk te maken of aan te geven hoe lang het nog duurt tot ze naar bed moeten, de visite komt of wanneer jullie weg gaan.

Inzicht in de tijd geeft rust, veiligheid en overzichtelijkheid. Je hoeft minder te mopperen en kinderen voelen zich vaak competenter, autonomer en trots als het hen lukt een taakje binnen de tijd te doen.

De klok levert dus ook tijd op, Time4you!

Je kan de achtergrond van de klok downloaden zodat je deze klok zelf kan maken thuis.

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. Eva Talitha schreef:

    […] een spelletje, voorlezen, koekjes bakken of iets anders leuks om samen te doen. Het gebruik van de Time4you-klok kan hier een handig hulpmiddel bij zijn om de tijd inzichtelijk te […]

  2. Eva Talitha schreef:

    […] pictokaarten zijn ook heel goed in combinatie met de Time4you-klok te gebruiken. Dan geef je naast de visuele taak ook nog aan welke kleur tijd erbij […]

Reacties zijn gesloten.