Pictokaarten om met meer rust de dag door te komen!

Zou jij ook graag willen dat de dag wat rustiger en gemakkelijker verloopt? Dat de structuur er beter in zit en iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Dat het wat vaker iets meer op ‘rolletjes’ loopt?

De dag visueel inzichtelijk maken
Er zijn kinderen die precies weten wat ze ’s ochtends moeten doen om op tijd klaar te staan voor school. Kinderen die zich goed kunnen vermaken en niet regelmatig vragen wat ze moeten doen of onrustig worden van veranderingen of onverwachtse dingen.
Maar lang niet alle kinderen kunnen dat.
Er zijn veel kinderen die het juist fijn en handig vinden om te weten hoe de dag verloopt. Dit geeft namelijk overzicht, duidelijkheid en veiligheid. Vaak heb je als ouder wel een idee hoe laat jullie klaar moeten staan, hoe je wil dat het gaat, hoe de dag zal zijn maar kinderen hebben hier meestal geen idee van. Pictogrammen of plaatjes (picto’s) kunnen dit visueel inzichtelijk maken. Er wordt vaak gedacht dat picto’s alleen goed zijn voor kinderen met autisme maar ik heb gemerkt dat dit in veel gezinnen een handig hulpmiddel is ook als er geen sprake is van autisme. Door picto’s te gebruiken geef je alvast een kijkje hoe de dag gaat verlopen.

Vaste en elke-dag-terugkomende structuur:
Voor sommige kinderen is het prettig als de volgorde van het ochtendritueel inzichtelijk wordt gemaakt, dit kan rust geven.  Je kan bijvoorbeeld de plaatjes opplakken van wakker worden, naar de wc en aankleden. Voor in de woonkamer of keuken kan je de plaatjes gebruiken: ontbijt, tanden poetsen, haren kammen, tas inpakken, schoenen en jas aan. Mocht er nog tijd over zijn dan kan je kind nog even spelen of op een schermpje.
Kijk voor meer voorbeelden bij vaste ochtend-ritme-kaarten.

Bevordert autonomie en zelfvertrouwen
Door de plaatjes wordt het kind bewust van de stapjes en taakjes. Je kind krijgt hierdoor meer grip op wat moet gebeuren en zal zich autonomer voelen. Ze zijn immers niet langer  afhankelijk van de opdrachten die jij als ouder moet geven. Zoals ‘Ga je tanden poetsen’, ‘heb je al geplast’ enz enz.
Nu hoef je alleen maar af en toe te wijzen naar de picto’s zodat je kind zelf weer verder kan. Dit maakt dat het duidelijker is, je minder hoeft te mopperen of aan te sporen en de ochtenden rustiger verlopen. Ouders hebben de ervaring dat er daardoor minder haast is en er soms zelfs tijd over blijft. Naast het vergroten van de autonomie zal ook het zelfvertrouwen groeien.

Hoe gaat de dag eruit zien?
Naast de vaste structuren die er zijn binnen je gezin zijn er ook veel onderdelen die per dag kunnen verschillen.
Kinderen kunnen daar vragen over hebben. Is het een lange of korte dag, heb ik sport of muziekles, moet ik naar de BSO, mag ik een speelafspraak, ect.
Een witheboard met pictokaarten kan je elke dag kan wijzigen. Dit zal veel vragen wegnemen en visueel inzicht en duidelijkheid bieden. Je kan dit in de ochtend, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt, samen met je kind ‘opplakken’ of laten zien en bespreken. Andere kinderen vinden het fijn aan het eind van de dag te evalueren en de nieuwe dag van morgen alvast neer te zetten. Dat is even zoeken wat het prettigste werkt in jullie gezin.

De pictokaarten zijn ook heel goed in combinatie met de Time4you-klok te gebruiken. Dan geef je naast de visuele taak ook nog aan welke kleur tijd erbij hoort.

In de praktijk brengen
Mocht je denken dat dit helpend kan zijn binnen jullie gezin dan wil ik je graag ondersteunen dit ook uit te kunnen voeren. Ik heb pictokaarten ontworpen voor een groot aantal momenten van de dag. Je mag deze gratis downloaden. (Pictokaarten downloaden) Je kan ze vervolgens lamineren, uitknippen en voorzien van een magneetstrip. Zo kun je ze gebruiken op een magneet of witheboard. Het is handig dit bord te voorzien van een indeling door lijnen te trekken met een permanente stift of door een gekleurde tape.

Ik wens je meer rust in de dag toe en veel plezier met de Pictokaarten!

2 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. Eva Talitha schreef:

    […] lunch en avondeten. Dit zorgt voor structuur en dat is voor iedereen prettig. Gebruik eventueel de picto’som de planning ook visueel inzichtelijk te maken. De Time-4-you-klok kan helpen om de afspraken in […]

  2. Eva Talitha schreef:

    […] lunch en avondeten. Dit zorgt voor structuur en dat is voor iedereen prettig. Gebruik eventueel de picto’s om het ook visueel inzichtelijk te […]

Reacties zijn gesloten.