6 tips om weer in het ritme van het nieuwe schooljaar te komen

Komende maandag beginnen veel kinderen  aan het nieuwe schooljaar.
Sommige ouders kijken uit naar het schoolritme en anderen zien er tegen op. Ook kinderen denken er verschillend over. Er zijn kinderen die niet kunnen wachten en hebben zin in het nieuwe jaar, maar er zijn ook veel kinderen die het spannend vinden, slecht slapen en er buikpijn van krijgen.
Hoe het bij jullie thuis ook is, het zal hoe dan ook weer wennen worden voor iedereen.

Hierbij een paar tips om de overgang iets makkelijker te maken:

1. Spanning hoort erbij
Het geeft niet als je kind het spannend vindt om weer naar school te gaan, dit is heel normaal. Nieuwe dingen zijn altijd spannend. Als je begripvol bent en uitlegt dat de spanning erbij hoort leert je kind hiermee om te gaan. Benoem bijvoorbeeld dat slechter slapen en buikpijn bij een spannend gevoel horen. Het is mooi om dit me je kind te bespreken, zo kan je hem of haar begeleiden in deze nieuwe stap. Maak het niet groter dan het is en benader het zo normaal mogelijk maar bagatelliseer het ook niet.

2. Bereid je voor
Het scheelt veel gestress en gedoe als je niet op maandagochtend nog de schooltassen, luizenzakken, broodbakjes, bekers, ect moet zoeken. Na de vakantie zal het op tijd klaar zijn iets meer moeite kosten. Je kan de spullen de dag of avond ervoor vast klaarleggen. Door dit samen met je kind te doen leef je samen naar de volgende en eerste schooldag toe. Bedenk dus zondag al wat je maandag allemaal nodig hebt.

3. Sta op tijd op
Na een periode waarin tijden iets minder belangrijk waren is het wennen weer op tijd klaar te moeten zijn. Door iets eerder op te staan dan je op schooldagen gewend was geef je jezelf en de kinderen de ruimte hieraan te wennen. Een kwartiertje extra kan dan veel uitmaken.

4. Schermpje als beloning
In veel gezinnen mag voor schooltijd de tv nog even aan of mogen kinderen nog even op een tablet. Helaas zorgt deze afleiding er niet altijd voor dat iedereen op tijd klaar is. Je kan met je kind afspreken dat wanneer hij helemaal klaar is (dus gegeten, tandengepoetst, haren gekamd, schoenen aan, tas klaar ect) en er is tijd over er dan nog tijd is voor een schermpje. Dit is vaak een mooie motivatie en beloning en geeft jou als ouder nog even de rust om de laatste dingen te doen. Spreek wel duidelijk af tot hoe laat dit kan (en kondig dit 5 minuutjes van tevoren nog een keer aan) zodat je op je gemak naar school kan gaan.

5. Volg je kind wanneer het wil vertellen over de dag
Wat zijn we benieuwd hoe die eerste dagen op school zij geweest. Er zijn kinderen die meteen honderduit praten als ze uit school komen wat natuurlijk heel leuk is. Maar de meeste kinderen zijn niet direct zo spraakzaam en zeggen alleen ‘goed’ als je vraagt hoe het was. Probeer aan te sluiten bij wat bij je kind past. Misschien kiest hij liever een ander moment om te vertellen wat het heeft meegemaakt. Er zijn kinderen die eerst weer even thuis moeten spelen en de informatie van de dag moeten verwerken.
Wie weet vindt jouw kind het fijner om te kletsen tijdens het koken, de hond uit laten, tijdens het eten, douchen of bij het naar bed gaan. Probeer te ontdekken wanneer het voor jouw kind het prettigst is. Elk kind vindt het fijn om een oprecht betrokken en geïnteresseerde ouder te hebben. Maar de timing doet wonderen.

6. Neem de tijd om te wennen
Als je van tevoren er rekening mee houdt dat jullie allemaal moeten wennen om weer in het ritme te komen en dit ook benoemd; geeft dat een gezamenlijk doel in jullie gezin en ben je niet teleurgesteld als niet alles meteen vlekkeloos verloopt.

Kinderen kunnen dit de eerste week ook in hun gedrag laten merken. Ze kunnen wat moe of geïrriteerd zijn of juist super enthousiast om weer allerlei speelafspraken te maken. Jij weet het beste wat je kind nodig heeft; durf hiernaar te handelen. Als jij denkt dat meerdere keren spelen in de week te veel is dan mag je dat gerust begrenzen. Door goed te kijken naar wat je kind nodig heeft, leer je hem ook goed voor zichzelf te zorgen en dit is een waardevolle les voor later.

Ik wens jullie een goede start van het nieuwe schooljaar!